piątek, 3 kwietnia 2015

Maszkiet na niedziela

Pęd życia i zmieniające się czasu sprawiają, że coraz mniej osób po pracy zajmuje się gotowaniem a co dopiero pieczeniem. Jednak duża popularność programów kulinarnych sprawdzających polskich i zagranicznych kucharzy- zawodowców i amatorów sprawiła, że ludzie przekonują się, że robot kuchenny i piekarnik to całkiem  bezpieczny sprzęt AGD.
Już dziś użyj ich na zrobienie przepysznego deseru Tiramisu. W Bibliotece pojawiło się z okazji urodzin. Jego niebiański smak pozostanie  na długo w naszej pamięci ;) Nie czekaj i już dziś zrób przepyszny, choć niekoniecznie śląski maszkiet.

Tiramisu

Składniki
(ilość porcji: 10) 

  • 2-3 szklanki espresso
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru drobnoziarnistego
  • 40 ml amaretto (do smaku)
  • 250 g mascarpone
  • 2 białka
  • 200 g biszkoptów "kocie języczki"
  • kakao do posypania

Sposób wykonania:
Masa:
W średniej misce zmiksować żółtka z 1/3 szklanki cukru.
Mieszając drewnianą łyżką dodać mascarpone, ubite białka, śmietanę i trochę wódki wiśniowej; wymieszać delikatnie na gładką masę. Odstawić.
Pozostałe 2/3 szklanki cukru rozpuścić w kawie. Szybko, tak aby za bardzo nie zamokły, zamaczać końcówki biszkoptów w słodkiej kawie. Ułożyć warstwę kawowych biszkoptów na dnie szklanego naczynia do pieczenia (lub głębokiej blaszki do pieczenia ok 20 x25 cm) o wymiarach 9 x 17,5 cm. Przykryć warstwą masy z mascarpone; powtórzyć warstwy kończąc na warstwie masy serowej.
Przykryć i wstawić na kilka godzin do lodówki. Tuż przed podaniem oprószyć kakao.
Zaparzyć espresso, przestudzić.
W misce zmiksować żółtka z cukrem pudrem i 20 ml amaretto. Następnie wmieszać mascarpone.
Białka ubić na sztywno, a następnie delikatnie wmieszać łyżką do masy serowej.
Espresso i pozostałe amaretto wlać do małej miseczki. Biszkopty zamaczać w tej mieszaninie, a następnie ułożyć warstwę na dnie szklanej miski lub blaszki do pieczenia. Po ułożeniu warstwy na dnie, przykryć masą z mascarpone.
Masę przykryć kolejną warstwą biszkoptów zamaczanych w kawie i amaretto i ponownie przykryć masą z mascarpone.
Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Dekoracja: 
Przed podaniem oprószyć kakao.



Smacznego!
 
 Przepis pochodzi z książki Desery Dr. Oetkera. Warszawa "Świat Książki", 1999.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz