piątek, 17 lipca 2015

Maszkiet na chleb - fet (albo smalec)

Kto z nas nie zna rarytasu z wczasów w PRL-u albo nie jadł takiej przystawki jak chleb ze smalcem? Fet pospolicie nazywany smalcem ze skwarkami obecnie przeżywa swoją drugą młodość.
Słoninę można kupić wszędzie, ale domowego fetu jak sobie w domu nie zrobimy, to nie posmakujemy prawdziwych śląskich smaków. Co ważniejsze, to przystawka bez konserwantów i z dłuższym terminem przydatności.
Jak go zrobić?  Przepis jest prosty:

Fet

Składniki:
- 1 kg świeżej słoniny
- 30 dag wędzonego mięsnego boczku
- 2 -3 ząbki czosnku (lub 1 cebula)
- 1/3 szklanki mleka (można, ale nie trzeba)
- sól, pieprz

Sposób wykonania: 
1. Słoninę pokroić w kostkę lub zmielić na grubych oczkach maszynką do mięsa
2. Przesmażyć na małym ogniu.
3. W trakcie smażenia, dodać pokrojony w kostkę boczek i wymieszać ze słoniną.
4. Kiedy fet jest już w połowie roztopiony dodać wyciśnięty czosnek lub pokrojoną w kostkę cebulkę.
5. Wlać mleko* i przyprawy, przemieszać i odstawić.
6. Ostudzić.

Podawać z świeżym chlebem, musztardą i kwaszonym ogórkiem, bądź jak kto woli. Propozycji jest tyle co gospodarstw domowych ;)
Smacznego!

Chleb z fetem i kiszonym ogórkiem - propozycja podania.

 Robisz fet inaczej? Podajesz z innymi dodatkami? Napisz w komentarzu lub przyślij nam maila z fotką ;)

*Mleko - dodaje fecie koloru, bez tego fet jest szary  ale i tak dobry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz