Słoninę można kupić wszędzie, ale domowego fetu jak sobie w domu nie zrobimy, to nie posmakujemy prawdziwych śląskich smaków. Co ważniejsze, to przystawka bez konserwantów i z dłuższym terminem przydatności.
Jak go zrobić? Przepis jest prosty:
Fet
Składniki:- 1 kg świeżej słoniny
- 30 dag wędzonego mięsnego boczku
- 2 -3 ząbki czosnku (lub 1 cebula)
- 1/3 szklanki mleka (można, ale nie trzeba)
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Słoninę pokroić w kostkę lub zmielić na grubych oczkach maszynką do mięsa
2. Przesmażyć na małym ogniu.
3. W trakcie smażenia, dodać pokrojony w kostkę boczek i wymieszać ze słoniną.
4. Kiedy fet jest już w połowie roztopiony dodać wyciśnięty czosnek lub pokrojoną w kostkę cebulkę.
5. Wlać mleko* i przyprawy, przemieszać i odstawić.
6. Ostudzić.
Podawać z świeżym chlebem, musztardą i kwaszonym ogórkiem, bądź jak kto woli. Propozycji jest tyle co gospodarstw domowych ;)
Smacznego!
Chleb z fetem i kiszonym ogórkiem - propozycja podania. |
Robisz fet inaczej? Podajesz z innymi dodatkami? Napisz w komentarzu lub przyślij nam maila z fotką ;)
*Mleko - dodaje fecie koloru, bez tego fet jest szary ale i tak dobry
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz