piątek, 3 kwietnia 2015

Szpajza cytrynowa

Kto się przyzna czy wie co to jest szpajza? Kto nie wie, tłumaczymy - to deser.
We wcześniejszym wpisie na naszym blogu wspomniano o różnych śląskich maszkietach, które jadano dawniej w naszych rodzinach w czasie Wielkanocy.
Jednym z takich smakołyków była szpajza cytrynowa? Kto nie jadł, może warto spróbować czegoś nowego? Jak ją zrobić?
Gospodynie z KGW w Suszcu podpowiadają:

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 duża cytryna
  • 8 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • skórka z cytryny
Sposób wykonania:
 Żółtka utrzeć z cytryną na puszystą masę. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, po napęcznieniu zagotować. Do utartych żółtek dodać wyciśnięty sok z cytryny i startą skórkę i wymieszać. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Całość ponownie wymieszać, wlewając żelatynę. Natychmiast wylewać na salaterkę. Pozostawić do stężenia

Smacznego!

Propozycja podania szpajzy cytrynowej:

Szpajza - pyszny i orzeźwiający deser
źródło: http://restauracjaoaza.pl/uploads/images/8a03e1f70fd756dd17195c2c099d8d08472b4c80.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz