We wcześniejszym wpisie na naszym blogu wspomniano o różnych śląskich maszkietach, które jadano dawniej w naszych rodzinach w czasie Wielkanocy.
Jednym z takich smakołyków była szpajza cytrynowa? Kto nie jadł, może warto spróbować czegoś nowego? Jak ją zrobić?
Gospodynie z KGW w Suszcu podpowiadają:
Składniki:
- 4 jajka
- 1 duża cytryna
- 8 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- skórka z cytryny
Żółtka utrzeć z cytryną na puszystą masę. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, po napęcznieniu zagotować. Do utartych żółtek dodać wyciśnięty sok z cytryny i startą skórkę i wymieszać. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Całość ponownie wymieszać, wlewając żelatynę. Natychmiast wylewać na salaterkę. Pozostawić do stężenia
Smacznego!
Propozycja podania szpajzy cytrynowej:
Szpajza - pyszny i orzeźwiający deser źródło: http://restauracjaoaza.pl/uploads/images/8a03e1f70fd756dd17195c2c099d8d08472b4c80.jpg |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz