wtorek, 14 kwietnia 2015

Szałot - sałatka na każda porę dnia

Szałot jest popularny zarówno z nazwy jak i z sposobu wykoniania. Możnaby się pokusić o stwierdzenie, że co dom to inny przepis.
Marek Szołtysek w książce "Kuchnia Śląska" tłumaczy, że w gwarze śląskiej słowo "szałot" oznacza zieloną sałatę oraz wszelkiego rodzaju sałatki warzywne i owocowe. 
Warto dodać, że szałot jest idealnym daniem do obiadu, a jak zostanie, to często wykorzystuje się go do kolacji z grzaną lub smażoną kiełbasą, kurczakiem i innymi dodatkami.
Mmmm, a najlepszy jest taki zimny, odstany, na następny dzień.
W folderze KGW w Suszcu zamieszczono taki oto przepis na szalot po naszymu. Przeczytajcie i  porównajcie czy robicie go w podobny sposób i czy lista składników jest taka sama czy może bogatsza?

Szałot śląski

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowane jajko
  • sól, pieprz, ocet do smaku

Sposób wykonania:

Ziemniaki  ugotować na miękko w osolonej wodzie. Ostudzić. Boczek pokroić w drobną kostkę i wysmażyć na skwarki. Cebulę, marchewkę, ogórek i ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę. Całość wymieszać,a  następnie zalać gorącym spieczonym boczkiem wraz ze skwarkami. przyprawić do smaku solą, pieprzem i octem. podawać na zimno lub ciepło z grzaną kiełbasą lub pieczonym mięsem.


Szałot w wykonaniu Gospodyń z KGW w Suszcu
źródło: Przepis i zdjęcie pochodzi z folderu Koło Suszec - 2006


Uwaga konkurs!
Zrób zdjęcie swojej  sałatce i wyślij go na adres: suszeckie.kulinaria@blogspot.com
Najładniej wykonane zdjęcia zostaną opublikowane w poniższym poście

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz