piątek, 17 lipca 2015

Słony śledź - dobry obiad na piątek

Tradycją na Górnym Sląsku jest fakt, że piątek jest dniem bezmięsnym. Chociaż już coraz częściej odchodzi się od tej zasady, to w wielu domach w tym dniu na śląskich stołach królowała ryba w różnej postaci. U mnie w domu rodzinnym, w  Radostowicach, mama w czasie letnich upałów i nie tylko podawała słonego śledzia.
Oto jak zrobić pyszny i dobry obiad:

Słone śledzie w zalewie śmietanowo-octowej

Składniki:
 2-3 płaty słonych śledzi
1 mała śmietana 18%
0,5-075 l wody
1 łyżka soli
5 łyżek octu
2 łyżki cukru
4-5 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 duża cebula
pieprz

Dodatkowo:
ziemniaki
masło
1 duża cebula

Sposób wykonania:
1. Śledzie pokroić w paski i namoczyć w zimnej wodzie (1 szklanka) z octem (2 łyżki) na około 30 min. Po tym czasie odlać wodę.  
2. Zagotować składniki na zalewę: 0,5 l wody, sól, 3 łyżki octu,  liść laurowy i ziele angielskie.
3. Gotować przez 3 minuty.
4. Pod koniec gotowania   dodać drobno pokrojoną cebulę i odtsawić do wystygnięcia.
5. Dodać śmietanę, szczyptę soli i pieprzu.
6. Wszystko wymieszać.
7. Schłodzić w lodówce przez godzinę

Podawać z ugotowanymi ziemniakami. U mnie w domu jadało się je zarówno w całości jak i potłuczone z przesmażoną cebulką.
Pyszności!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz